Okullarda İşitme Testi Yorumları

Okullarda İşitme Testi Yorumları, Okulda işitme testi yapılmalı mı?, Okullarda kulak tarama testi nasıl yapılır?, İşitme testi nasıl yorumlanır?, İşitme testi tehlikeli mi?, Okullarda yapılan sağlık taramaları nelerdir?


Okulda işitme testi yapılmalı mı?

Okulda işitme testi yapılmalı mı?, Birçok kişinin küçüklükten gelme fakat farkında bile olmayan az da olsa işitme kaybı olabiliyor. Eğitim dönemindeki çocuklarda başarı oranını da büyük bir ölçüde düşürdüğü belirleniyor. Bu sebeple erken tanı koymak amacıyla testlerin yapılması onlar içinde çok faydalı olmuş olacaktır.

Okullarda kulak tarama testi nasıl yapılır?

Okullarda kulak tarama testi nasıl yapılır?, Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Süreci

Tarama odyometri testi ile tüm frekanslarda ve her iki kulakta 20 dB'de cevap alan çocuklar testten geçer ve ek bir test yapılmaz. Herhangi bir frekansta bir veya iki kulakta 20 dB' de cevap alınamaması durumunda çocuk bir hafta içerisinde yeniden test edilir.


İşitme testi nasıl yorumlanır?

İşitme testi nasıl yorumlanır?, Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.

İşitme testi tehlikeli mi?

İşitme testi tehlikeli mi?, Ülkemizde de işitme taramasının ilköğretimin 1. yılında, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, işitme taraması konusunda eğitimli sağlık personeli tarafından tarama odyometre cihazı denilen uygulaması kolay, çocuğa hiçbir zararı olmayan, oyunla işitmesinin test edilmesi amaçlanmıştır.

Okullarda yapılan sağlık taramaları nelerdir?

Okullarda yapılan sağlık taramaları nelerdir?, Bu sebeple, bebeklerde işitme testi, çok daha basit ve kolay bir yöntem kullanılarak yapılır. Bebek uyurken kulağına yerleştirilecek bir araç ile iç kulağa ses dalgaları gönderilir ve iç kulakta bulunan işitme sinirlerinin bu seslere verdiği tepki ölçülür.

Çocuklarda kulak duymaması nasıl anlaşılır?

Çocuklarda kulak duymaması nasıl anlaşılır?, 26 - 40 dB arası duyma kayıplarını hafif dereceli işitme kaybı diye adlandırıyoruz. Çocuklar konuşulanları genel olarak duysa da konuşmanın bazı yerlerini, kelime sonlarını ve bazı kelimelerin sesli kısımlarını duyamayabilir.

Okul çağı işitme tarama programı nedir?

Okul çağı işitme tarama programı nedir?, İşitme testlerinde ölçüm desibel ile belirlenir. Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.

Çocuklarda işitme testi nasıl yapılır?

Çocuklarda işitme testi nasıl yapılır?, Tarama Odyometri cihazı kullanılacak. 500-1000-2000-4000 Hz ve 20 dB'de test yapılacak. Herhangi bir frekansdan kalan çocuk 48 saat- 1 hafta içinde tekrar test edilecektir. Tarama tekrarından da geçemeyen çocuklar, tam bir KBB muayenesi ve odyolojik değerlendirme için Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına sevk edilmelidir.

Hafif derecede işitme kaybı kaç dB?

Hafif derecede işitme kaybı kaç dB?, Konuşmayı ayırt etme skoru kelimelerin hesaplanan sonuçları ile değerlendirilerek elde edilmektedir. Normal işiten bireylerin skorları %65-97, Sınırda olan bireylerin %65-96, Hafif seviyede ki bireylerin %65-88, orta seviyede ki bireylerin %65-66, Şiddetli seviyedeki bireylerin %65-26 düzeylerinde olması gerekir.

İşitme testi saf ses ortalaması kaç olmalı?

İşitme testi saf ses ortalaması kaç olmalı?, Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.

Diğer Kullanıcı Yorumları Yazıları
Kullanıcı Yorumları