Hamileler hangi balığı tüketmemeli?,
Kabuklu deniz ürünlerinden midye, yüksek civa içeriği nedeniyle gebelikte tüketilmemelidir. Yerel olarak tutulan balığın civa içeriği bilinmiyorsa tüketilmemelidir. Köpek balığı, kılıç balığı, tile balığı, kral uskumru, kocagöz orkinos (bigeye tuna) yüksek civa içeriği nedeniyle tüketilmemesi gerekiyor. Hangi balıklarda civa yoktur?,
Sardalya, hamsi, istavrit, uskumru gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Hamilelikte konserve balık yenir mi?,
Ton balığı hazır kutulanmış konserve şeklinde tüketilebileceği gibi bütün eti biftek gibi ızgara şeklinde de yenilebilir. Gebelikte önerdiğimiz konserve ve light olarak adlandırılan yağsız ton balığı tüketilmesidir. Bunda sınır haftada 2 porsiyonun geçilmemesidir. Hamile bir kadın balık yiyebilir mi?,
Balık tüketmeyen anne adayları ise, omega 3 içeren balık yağı desteklerinden alabilirler. Fakat bu tür vitamin ve mineral desteklerini mutlaka hekim tavsiyesiyle almaları gerekmektedir. Haftada ortalama 350 gram pişmiş balık yemek, hamileler için güvenilir bir miktardır. Hangi balıklarda ağır metal var?,
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor. Hamilelikte ilk 3 ay neler yasaktır?,
Hamileliğin ilk üç ayı, bebek organlarının oluştuğu dönemdir. Bu dönem oldukça hassas olduğu için ekstra özen gerektirir. Hamileliğin ilk üç ayında alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle kaçınılması gerekir. Ayrıca yüksek miktarda kafein tüketimi de hamilelik süresinde önerilmez. Çiftlik balıklarında civa var mı?,
Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklar, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında civa oranı düşüktür. Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür. Hamilelikte hangi balıklar yenir kadınlar kulübü?,
Hamsi, tekir, somon, mezgit, levrek, karides, yayın balığı, tatlı suda yetişen alabalık, ringa, barlam balığı, sardalye ve kerevit; en az cıva içeren balıklar arasındadır. Bu balıkların haftada 2 kez 170 gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesi tavsiye edilir. Dip balıkları hangileri?,
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır. Dardanel ton hamileler yiyebilir mi?,
Ton balığı büyük balık grubunda olduğu halde çok fazla civa içermez. Yüksek oranda omega 3 içermesi,doymuş yağ oranlarının düşük olması ve yüksek protein içermesi nedeniyle gebelikte tüketilebilir.